lauantai 8. lokakuuta 2016

Vapepan etsintäkurssi 23-24.09.2016 Kalkun logistiikkakeskus



Vapepan tehtäviä: ensihuolto, ensiapu, etsintä, lentopelastus, vesietsintä, henkinen tuki, liikenteenohjaus, omaisuuden pelastaminen, ympäristöonnettomuudet, viestitys, vedenalainen etsintä, muut viranomaisen määräämät tehtävät; evakointi

Vapepan historia

Spr:n, meripelastusseuran ja lentopelastusseuran koordinoima järjestö
  • Punainen Risti on kattojärjestö
  • perustettu 1964
  • perustamisidea lähti Muoniossa 24.5.1963 viisi vuotiaan pikkutytön katoamisesta. Etsinnät lopetettiin 6.6. ja aloitettiin uudestaan .Tyttö löydettiin kuolleena yli 40 km päässtä katoamispaikasta. Parhaimmillaan paikalla oli yli 1000 etsijää. Jopa ruotsista oli kopteri etsimässä tyttöä. Eri tahot ehdottivat, että SPR toimisi aloitteen tekijöinä viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyöelimen perustamiseksi. Kts. Linkki www.vapepa.fi/nain-vapepa-sai-alkunsa (luettu 23.9.2016)
  • Vapepa toiminta on aina viranomaisjohtoista. Viranomaiselta tulee avun pyyntö Vapepalle.
  • Etsinnöistä vastaa aina poliisi, joko yksi poliisi tai partio. Tekee yhteistyötä vapepajohdon kanssa.
  • 52 jäsenjärjestöä joissa 1400 hälytysryhmää
  • yli 20 000 vapaaehtoista

Jäsenjärjestöt:
Autoliitto, Finlans Svenska Marthaförbund Folkhälsan, Maa- ja metsätalousnaisten Keskus, Maanpuolustuskoulutusyhdistys, Maanpuolustuskiltojen liitto, Maanpuolustusnaisten liitto, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Marttaliitto, NADA-Suomi/Finland, Paliskuntain yhdistys, Pidä Saaristo Siistinä ry, Reserviläisliitto, SF-Caravan, Sukeltajaliitto, Suomen Johanniittain apu, Suomen kylätoiminta, Suomen Latu, Suomen Meripelastusseura, Suomen Metsästäjäliitto, Suomen mielenterveysseura, Suomen moottoriliitto, Suomen palveluskoiraliitto, Suomen Pelastuskoiraliitto, Suomen lentopelastusseura, Suomen Partiolaiset, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Suomen Punainen Risti, Suomen Purjehdus ja Veneily, Suomen Radioamatööriliitto, Suomen Rauhanturvaajaliitto, Suomen Reserviupseeriliitto, Suomen riistakeskus, Suomen Suunnistusliitto, Suomen Taksiliitto, Suomen Tiepalvelumiehet, Suomen Tiepalvelumiesliitto, Suomen Työväen Urheiluliitto, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, Valo = Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio, WWF Suomi
Toimintaa tukevat jäsenet:
Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Naisjärjestöjen Keskusliitto, Naisten Valmiusliitto, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö, Suomen Humanitaarisen Oikeuden Seura, Suomen Kuntaliitto, Suomen Lääkäriliitto, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta, Tapio, Työturvallisuuskeskus

Poliisin puheenvuoro:


Poliisi tekee päätöksen, koska ja ketä lähdetään etsimään ja missä vaiheessa. Ensin omilla resursseilla ja koirilla suorittavat, jonka jälkeen avunpyyntö.
Hätäetsintää jatketaan niin kauan kuin poliisi katsoo sen tarpeelliseksi. Viimeinen mahdollinen hetki+12 tuntia. Etsintä saatetaan hetkeksi keskeyttää, mutta sitä ei lopeteta ennenkuin henkilö löytyy. Termi muuttuu hätäetsinnästä kadonneen etsintään.

Tutkinnallinen etsintä: tukee poliisin muuta tutkintaa tai kadonneen henkilön tai hänen omaisuuden etsintää.


Poliisi johtaa maalla, meripelastus johtaa merellä ja vesistöissä, lentopelastus johtaa ilmassa.
Kun on suorittanut etsinnän peruskurssin, ja kuulut johonkin jäsenjärjestöön, on oikeutettu liitymään OHTO-hälytysjärjestelmään. Tämä on järjestelmä, jonka kautta ilmoitetaan hälytysrinkiin kuuluvat etsintään. Tähän viestiin kuitataan, pääseekö lähtemään heti, myöhemmin vai ei ollenkaan. Kun ilmoittaa pääsevänsä, saa lisä viestin, jossa kerrotaan ketä etsitään ja missä on kokoontumispaikka.


Kurssin sisältö

Kurssilla käsiteltiin erilaisia etsintä menetelmiä, mitä etsinnän jälkeen tapahtuu, eli henkisen tuen tarve, niin omaisille ja etsijöille, sekä purkukeskustelun tärkeydestä.

Partioita:
Jalkapartio, autopartio, pyöräpartio, kohdepartio, koirapartio, venepartio

Menetelmiä:
Partioetsintä, näkötuntumaharavointi, kuulotuntumaharavointi, reittiharavointi, haravaharavointi.

Käytännön harjoituksia pidettiin jokaisesta etsintä muodosta ja kurssilaiset pääsivät oikeasti etsimään niin ihmisiä, kuin esineitä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti